Ung forsker fremstiller bæredygtig gødning

Fysik
Suzanne Andersen modtager H.C. Ørsteds forskertalentpris for fremstilling af bæredygtig ammoniak til gødning. Hun håber at kunne starte virksomhed.

Ammoniak er en nødvendig del af den gødning, der sikrer produktion af fødevarer verden over. I dag produceres ammoniak på store anlæg og ved brug af en betydelig mængde energi, da processen kræver både meget høje temperaturer og et stort tryk. Produktionen udleder dermed ca. 1,4 % af verdens samlede CO2-emissioner.

Derfor er der stor interesse for at finde en mere bæredygtig måde til at fremstille ammoniak. En sådan metode har Suzanne Andersen fra DTU Fysik arbejdet med og lagt som grund for en løsning, som hun tror kan kommercialiseres inden længe. 

”Vores mål er at producere en lille sort magisk boks, som kan sælges til landmænd og gartnerier over hele verden. Ved hjælp af den elektrokatalytiske proces, der sker i boksen, får de mulighed for på deres egen ejendom at producere bæredygtig ammoniak til gødning. Der er blot brug for elektricitet, fx fra en vindmølle eller solfanger, samt brint fra vand og kvælstof fra luften,” siger Suzanne Andersen.

H.C. Ørsteds Forskertalentpris

For dette arbejde har Suzanne Andersen netop modtaget den ene af H.C. Ørsteds to forskertalentpriser. 

”Årets modtager af Forskertalentprisen arbejder med et vigtigt forskningsområde, der har potentiale til af fremme den grønne omstilling af vores virksomheder og samfund. Jeg håber samtidig, at hun kan inspirere andre unge, som påtænker en forskerkarriere, til at 
interessere sig for løsninger på verdens klimaudfordringer,” sagde Jakob Askou Bøss, strategi- og kommunikationsdirektør hos Ørsted som begrundelse for prisoverrækkelsen. 

Undervejs i arbejdet med at producere ammoniak ved hjælp af elektrokatalyse, brint og kvælstof, har forskerne opnået en række banebrydende resultater. De har bl.a. udviklet en cyklisk proces, der sikrer en større stabilitet i produktionen, og for nylig har de fundet frem til, at tilsætning af blot et par procenter ilt til kvælstoffet, øger effektiviteten af processen markant.

”Jeg ville egentlig teste, hvordan effektiviteten blev påvirket, hvis der f.eks. var et lille hul på et rør, så der trængte ilt ind. Forventningen var, at det ville medføre et fald, men meget overraskende viste det sig, at effektiviteten i stedet steg til det dobbelte,” siger Suzanne Andersen.

Forskerne arbejder derfor videre med denne blanding, ligesom de har valgt at optimere processen ved at skabe et lille tryk på 10 bar, der svarer til det, man kan opnå i en cykelpumpe. 

Fra laboratoriet til den virkelige verden

Forskerholdet har taget flere patenter på deres metoder, som de i øjeblikket koncentrerer sig om at forfine yderligere og give den sidste opskalering. På nuværende tidspunkt bliver der produceret milligram af ammoniak i laboratoriet. Der skal således udvikles en større celle, der i stedet kan producere gram, så de kommer tættere på det endelige kommercielle mål, der er at kunne producere kilo ammoniak. 

Suzanne Andersen er dog sikker på, at de er så tæt på målet, at den lille sorte boks allerede om et par år vil være klar til at blive markedsført. Hun tror endda så meget på ideen, at hun er parat til selv at stifte en virksomhed, der kan stå for salget af boksene i fremtiden.